ΠΡΟΣΦΑΤΑ

LIFE STYLE

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Gossip

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΟΥΦΛΙ ΚΑΙ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ !!!

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Μικρές ανάσες παίρνει από τα ξημερώματα η περιοχή του δήμου Ορεστιάδας, μετά από ένα εξαιρετικά απειλητικό 48ωρο, λόγω των τεράστιων πιέσεων που δέχθηκε από τεράστιους όγκους νερού που διοχετεύτηκαν στους ποταμούς Άρδα και Έβρου.
Το πρόβλημα μετατοπίζεται από εχθές το βράδυ στην περιοχή του δήμου Διδυμοτείχου και από το απόγευμα θα πλήξει την περιοχή του δήμου Σουφλίου. Δύσκολη ήταν η περασμένη νύχτα για αρκετούς οικισμούς του Διδυμοτείχου, και ειδικά για το Πραγγί, όπου η στάθμη των νερών ανέβηκε επικίνδυνα, αναγκάζοντας αρκετούς κατοίκους, για μία ακόμη φορά, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών, μέχρι το μεσημέρι οι πιέσεις θα παραμείνουν έντονες στην περιοχή του Διδυμοτείχου, όπου ακόμα δεν είχαν υποχωρήσει τα νερά των πλημμυρών του περασμένου Δεκεμβρίου. Από τα ξημερώματα προετοιμάζεται και ο δήμος Σουφλίου για να αντιμετωπίσει την κινούμενη υδάτινη απειλή που “κατεβαίνει”. Συμπληρωματικά αναχώματα παράλληλα στη σιδηροδρομική γραμμή (Λάβαρα, Λαγυνά) κατασκευάζονται εσπευσμένα, για να ενισχυθεί η προστασία των οικισμών, ενώ ήδη το ύψος του νερού προκαλεί έντονη ανησυχία.
Για όγκους νερού περισσότερους από κάθε άλλη φορά ετοιμάζονται οι υπηρεσίες, όπως δήλωσε στο e-vertigo ο δήμαρχος Σουφλίου, Βαγγέλης Πουλιλιός.
Απέραντη λιμνοθάλασσα ο βόρειος και κεντρικός Έβρος
Η αεροφωτογραφία όλης της περιοχής, από τα βόρεια μέχρι και τα κεντρικά του νομού, είναι αποκαρδιωτική, καθώς ο τόπος έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα, η οποία σκεπάζει πολλές χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης.
Με έναν πρώτο απολογισμό, μόνο στον κάμπο της Ορεστιάδας (ωοειδές) έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 35.000 στρέμματα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν και απώλειες ζωικού κεφαλαίου.
Χιλιάδες είναι τα επιπλέον πλημμυρισμένα στρέμματα και στην περιοχή του Πυθίου, όπου εχθές, με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας έγινε τεχνητή κατάκλυση σε “λεκάνη” αγροτικών εκτάσεων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι τεράστιες παροχές νερού που έρεαν στον ποταμό Έβρο.
Οι τελευταίες μετρήσεις
Οι πρωινές μετρήσεις στην περιοχή έδειξαν ότι το νερό βρίσκεται ένα μέτρο και 15 εκατοστά πάνω από το όριο συναγερμού, ενώ συνεχώς αυξανόμενη είναι και η στάθμη στο Πέταλο των Φερών, όπου το ύψος του νερού βρίσκεται ήδη 35 εκατοστά πάνω από το όριο συναγερμού. Στα επόμενα 24ωρα οι ισχυρές υδάτινες πιέσεις θα μετατοπιστούν και στην ευρύτερη περιοχή των Φερών, που επίσης είχε πληγεί σοβαρά κατά την προηγούμενη πλημμυρική κρίση.
Να σημειωθεί ότι η υψηλή επιφυλακή θα παραμείνει σε ισχύ και τις επόμενες ημέρες, ενώ η ανησυχία για νέες πιέσεις είναι έντονη, καθώς νέο κύμα κακοκαιρίας, με βροχές και χιόνια, αναμένεται από το Σαββατοκύριακο και για την επόμενη εβδομάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο, ή στείλε μήνυμα στο pthrakiotis@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ' ΝΕΑ