ΠΡΟΣΦΑΤΑ

LIFE STYLE

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Gossip

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις κάλπες 162.372 Εβρίτες

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Στις κάλπες που θα στηθούν σε 328 εκλογικά τμήματα θα προσέλθουν στις 25 Ιανουαρίου 162.372 Εβρίτες, μετά και την πρόσφατη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων. Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ο αριθμός των εκλογέων διαγράφει πτωτική πορεία, ενώ για λόγους οικονομίας και τα εκλογικά τμήματα του νομού θα είναι λιγότερα, όπως άλλωστε και ο αριθμός των δικαστικών αντιπροσώπων.
Οι εκλογικοί κατάλογοι του Έβρου αναθεωρήθηκαν για τελευταία φορά στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να μην συμπεριληφθούν σε αυτούς όσοι γεννήθηκαν το 1997, κι έτσι να μην έχουν δικαίωμα ψήφου. Για ακόμη μία φορά, από την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων προέκυψε μειωμένος ο αριθμός των ψηφοφόρων. Πιο συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι το 2012 ήταν 164.743, στις ευρωεκλογές του 2014 163.853 και φέτος δεν ξεπερνούν τους 162.372 εκλογείς.
Επίσης, υπάρχουν και 5.400 ένστολοι, οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές καταστάσεις, αλλά και 164 ετεροδημότες από τις εκλογικές περιφέρειες των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Σερρών και της Κοζάνης. Για αυτούς, θα λειτουργήσει ειδικό εκλογικό τμήμα στο 1ο δημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης.
40 εκλογικά τμήματα λιγότερα
328 θα είναι τα εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν σε όλο τον Έβρο για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, 40 λιγότερα σε σχέση με τις εκλογές του 2012. Η αιτία για αυτή τη μείωση αποδίδεται στην προσπάθεια του κράτους να κρατήσει σε όλο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα το κόστος της εκλογικής διαδικασίας, αφού λιγότερα εκλογικά τμήματα σημαίνουν λιγότεροι δικαστικοί αντιπρόσωποι και λιγότερο εκλογικό υλικό.
Έτσι, στους δήμους του Έβρου θα υπάρχει ο ακόλουθος αριθμός εκλογικών τμημάτων, με την ευχή ο μειωμένος αριθμός τους να μην μεταφραστεί σε αύξηση της ταλαιπωρίας των ψηφοφόρων…
Δήμος Αλεξανδρούπολης 115
Δήμος Διδυμοτείχου 67
Δήμος Ορεστιάδας 93
Δήμος Σαμοθράκης 8
Δήμος Σουφλίου 45
Σε καλό δρόμο η προετοιμασία
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κα Βάγια Αρβαντά, σημείωσε πως η προετοιμασία του εκλογικού υλικού για όλο το νομό βρίσκεται σε καλό στάδιο. Χθες μάλιστα έφτασαν στην περιφερειακή ενότητα τα βιβλία για την εφορευτική επιτροπή, ενώ ήδη έχουν παραληφθεί οι σάκοι.
«Το υλικό συγκεντρώνεται σταδιακά και το προσωπικό της διεύθυνσής μας έχει ξεκινήσει την προετοιμασία του υλικού. Ως την επόμενη Τετάρτη, οι σάκοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι, ώστε από την Πέμπτη να μοιραστούν σε όλους τους δήμους του νομού, προκειμένου στη συνέχεια να παραληφθούν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους», αναφέρει η κα Αρβαντά.
Όπως κάθε φορά, έτσι και το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, η «καρδιά» των εκλογών θα χτυπά στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας, όπου θα φτάνουν τα τηλεγραφήματα των δικαστικών αντιπροσώπων από κάθε εκλογικό τμήμα του Έβρου, αρχικά με τον αριθμό των ψηφοδελτίων που αντιστοιχούν σε κάθε κόμμα και στη συνέχεια με τον αριθμό των σταυρών. Τα αποτελέσματα των τηλεγραφημάτων αποστέλλονται στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ θα υπάρχει και διαδικτυακή μετάδοση από το σύστημα της ΠΕ Έβρου.
«Περιορίστε τα έξοδα…»
Περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να κοστίσουν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, χωρίς σε αυτό το ποσό να υπολογίζονται οι αμοιβές των ένστολων, οι οποίες αφορούν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
«Περιορίστε τα έξοδα», διεμήνυσε το Υπουργείο Οικονομίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από το αίτημα για 50 εκατομμύρια ευρώ, για τη διενέργεια των εκλογών, και έπειτα από διαπραγματεύσεις εγκρίθηκε κονδύλι 45 εκατ., σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Αν και δεν έχει καταρτισθεί ακριβής προϋπολογισμός εκλογών, στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι τα έξοδα θα προσεγγίσουν εκείνα των εκλογών του Μαΐου του 2012 (42,7 εκατ. ευρώ), μειωμένα κατά 10%, καθώς θα είναι λιγότερα τα εκλογικά τμήματα και κατά συνέπεια οι εκλογικοί αντιπρόσωποι, ενώ δεν θα χρειαστεί να προμηθευτεί το Υπουργείο κάλπες (είχαν κοστίσει 3,2 εκατ.) και παραβάν (1,5 εκατ).
Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μην γίνει καμπάνια γνωστοποίησης των εκλογών, η οποία είχε κοστίσει 1,3 εκατομμύρια.
Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που θα δαπανηθεί, αφορά τις εκλογικές αποζημιώσεις των υπαλλήλων που θα εργαστούν για την προετοιμασία και διενέργεια των εκλογών (το 2012 ήταν 24 εκατ.) και των δικαστικών αντιπροσώπων (38 εκατ.), σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ακόμη, έχει προβλεφθεί η πρόσληψη 50 ατόμων περιορισμένου χρόνου που θα βοηθήσουν την εκλογική διαδικασία, (αμοιβή 18.000 ευρώ), και έχουν υπογραφεί συμβάσεις για την προμήθεια χαρτιού για ψηφοδέλτια (1.452.356,33 ευρώ), 13 εκατ. φακέλων (254.118 ευρώ), 35.000 σάκων (16.254,45 ευρώ) και μίσθωση ιδιωτικών φορτηγών για τη μεταφορά υλικού (54.120 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο, ή στείλε μήνυμα στο pthrakiotis@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ' ΝΕΑ