099

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014

Filled Under:

Το κείμενο που κυκλοφορεί στο Facebook για τα προσωπικά δεδομένα: Απλά ανοησίες!

Του Σταύρου Νικηφοράκη*
Είδα σήμερα στο timeline διαφόρων φίλων ένα πανομοιότυπο κείμενο, το οποίο υποθετικά, εφόσον το αναρτήσεις, δήθεν θα προστατεύσεις τα προσωπικά δεδομένα που αναρτάς στο Facebook και ότι με τον τρόπο αυτό, επηρεάζεις την πολιτική ιδιωτικότητάς σου, έναντι του κοινωνικού δικτύου. Απλά, ανοησίες!
Όταν όλοι θέταμε την ηλεκτρονική υπογραφή μας για να γίνουμε μέλη του Facebook, υποχρεωτικά αποδεχτήκαμε την πολιτική προστασίας ιδιωτικότητας που το Μέσο, σου υποδεικνύει. Με άλλα λόγια, αποδεχτήκαμε πως όλα τα δικαιώματα όσων αναρτάμε, ανήκουν στο Facebook. Take it, or leave it!
Οι νομικοί αυτό το λέμε, σύμβαση προσχώρησης. Κάποιος λοιπόν, με πλούσια φαντασία (ή και για άλλους «ερευνητικούς σκοπούς») έφτιαξε αυτό το σκουπιδάκι, το εμπλούτισε με διάφορες νομικές διατάξεις που φαίνονται σχετικές και αληθοφανείς και το πλάσαρε, ως σπουδαία ανακοίνωση!
Το έψαξα στα γρήγορα και διαπίστωσα, πως ο ένας νόμος είναι εκείνος που προστατεύει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην Γαλλία (!) και ο άλλος είναι διατάξεις του Εμπορικού Κώδικα στις Ηνωμ. Πολιτείες (!). Μάλλον άσχετα με τον χρήστη του Facebook στην Ελλάδα! Και το καλύτερο, μέχρι το επομένο:
Γίνεται επίκληση του Καταστατικού της Ρώμης, με το οποίο σημειωτέον, ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εν έτει 2002, εδρεύει στην Χάγη και το οποίο είναι αρμόδιο για την εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίες και άλλα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Αν τώρα, καταφέρετε να σύρετε το Facebook, που έκανε π.χ. παράνομη χρήση των δεδομένων σας, να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με κατηγορητήριο που στηρίζεται στον αμερικανικό Εμπορικό Κώδικα (!!!), σταθείτε να πάρω ποπ κορν, να καθήσω αναπαυτικά και να απολαύσω το θέαμα! Να το πούμε κι αλλιώς: όταν θέλεις να προστατεύσεις ένα δεδομένο σου, τότε δεν το ανεβάζεις στο διαδίκτυο. Ετσι απλά!
* Ο Σταύρος Νικηφοράκης είναι νομικός
.theinsider.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο, ή στείλε μήνυμα στο pthrakiotis@gmail.com